Наслови са овог блога

Наслови са матичног блога "Јавна расправа"

Блог "Одрживи развој - Sustainable Development"

Блог "Центар за локални и регионални развој"

недеља, 29. јул 2007.

RTV Vojvodina> Тадић подржава НВО као ''један од развојних потенцијала друштва''

Са сајта РТВ Вјводина http://www.rtv.co.yu/sr_ci/vesti/drustvo/drustvo/2007_07_27/vest_26077.jsp



Тадић подржава НВО као ''један од развојних потенцијала друштва''

БЕОГРАД - Председник Србије Борис Тадић изјавио је данас да државне власти неће одустати од стварања чврстог цивиног друштва и система вредности какав постоји у свим модерним европским државама, и истакао да су невладине организације један од развојних потенцијала таквог друштва.

"Тако ћемо се, у ствари, садржински полако приближавати том квалитету живота и обезбедити да наши грађани буду уважавани и поштовани као и у свим другим европским друштвима", рекао је Тадић отварајући округли сто о Нацрту закона о удружењима у београдском Сава центру.

Према Тадићевим речима, уређивањем деловања цивилног и невладиног сектора по европским принципима Србија ће се на још једном пољу приближити стандардима који су услов за улазак у ЕУ.

"Наше стратешко опредељење није да постанемо чланица ЕУ из формалних, већ из суштинских разлога, јер српско друштво треба да личи на европска", казао је Тадић, и додао да се предложеним законским решењем ствара најшири оквир за слободу удруживања грађана. Држава ће ту слободу, како је нагласио, моћи да ограничи само у изузетним ситуацијама, на пример у случају насилног удруживања ради рушења уставног поретка, угрожвања територијалног интегритета земље или ширења верске и расне мржње.

"Желимо да живимо у слободној држави у којој људи треба да имају право на удруживање, мишљење и слободу говора. Овај закон омогућује остваривање тих слобода", оценио је Тадић.

Нема коментара: