Наслови са овог блога

Наслови са матичног блога "Јавна расправа"

Блог "Одрживи развој - Sustainable Development"

Блог "Центар за локални и регионални развој"

недеља, 29. јул 2007.

Тадић: Нацрт закона о удружењима у складу са европским стандардима

Са сајта ДС http://www.ds.org.yu/sr/index.php?option=com_content&task=view&id=2464&Itemid=71

Држава показала да је свесна значаја деловања цивилног сектора

Оливер Дулић, Борис Тадић и Милан МарковићПредседник Србије Борис Тадић оценио је данас да је Нацртом закона о удружењима држава показала да је свесна значаја деловања укупног цивилног сектора и истакао да се предложеним решењима уводи нов квалитет у регулисању те области.

У уводној речи на Округлом столу о Нацрту закона о удружењима, Тадић је рекао да се на законско регулисање цивилног сектора чекало седам година и додао да је Нацрт урађен у складу са европским стандардима.

Он је подсетио да је током изборне кампање било "громогласних и тихих обећања". Громогласна су се тицала пореске политике за куповину првог стана, додао је Тадић и нагласио да су тиха обећања била усмерена ка јавном сектору да ће се што пре уредити област невладиних организација.

"Сматрам да држава показује да је свесна значајна стварања услова за деловање цивилног сектора, невладиних организација које се баве људским правима, као и оних у области социјалне заштите, одрживог развоја, заштите животне средине, лица са потребним потребама, свега онога што недостаје у државном деловању, а што Србију води ка европском друштву, друштву европског квалитета", рекао је председник Србије.

Он је истакао да Србија не жели чланство у ЕУ из формалних, већ из суштинских разлога - да се српско законодавство приближи европском, да институције буду по моделу европских.

Председник Србије Борис Тадић"Желимо да живимо у слободној држави у којој грађани могу слободно да се удружују, имају слободу говора и мишљења... Држава овим законом треба да обезбеди стандарде и створи најшири оквир за слободу удруживања", рекао је Тадић.

Он је нагласио да закон обезбеђује пуну слободу, осим у случајевима насилног рушења уставног поретка, територијалног интегритета и суверенитета или ширења верске, расне, националне и сваке друге мржње.

Тадић је истакао да држава нема дискреционо право, што грађанима омогућује потпуну слободу: "Држава је обавезна само да обезбеди стандарде и постави најшири оквир за слободу удруживања", рекао је он.

Председник Србије је оценио да су таква решења важан искорак у српском друштву, јер право на удруживање није условљено одобравањем државе.

"Ова држава и влада неће одустати од формирања чврсте и стабилне структуре цивилног друштва и обезбеђивања услова да грађани буду поштовани, као у осталим европским друштвима", рекао је Тадић.

Пуно изазова пред невладиним сектором

Председник Скупштине Србије Оливер Дулић оценио је да је било неопходно да се овакав закон донесе одавно, да невладин сектор има пуно изазова пред собом, а да ће закон о удружењима пружити правни оквир за ту борбу.

"Финансирање невладиних организација је један од изазова. Имам страх да невладине организације не прођу као неки медији, који су од ситуације када су се финансирали из међународних извора, постали испоставе крупног капитала и бизниса и да се не деси да у нашем друштву и невладином сектору почне да управља онај сегмент који управља неким медијима", рекао је Дулић.

Округли сто о Нацрту закона о удружењимаОн је истакао да се пред Скупштином Србије налазе приоритети из Уставног закона и реформа правосудног система, али да ће се и овај закон наћи у процедури до краја године.

Према његовим речима, у расправи ће се чути опречна мишљења, да невладине организације треба укинути, али да се нада да ће мишљења слична његовом превагнути.

"И око овог закона ћемо имати судар две супротстављене политичке опције јер и даље постоје они који се залажу за гашење невладиног сектора", казао је Оливер Дулић.

Јавна расправа о нацрту закона

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић истакао је да је један од приоритета министарства био управо израда овог Нацрта закона.

"Наш посао није кренуо од белог папира. Имали смо неколико нацрта од 2000. године до данас. То су били квалитетни текстови, али су уврштене још квалитетније примедбе цивилног друштва, као и упоредна искуства других", објаснио је Марковић.

"Тако се дошло до нацрта закона који је доста добар и квалитетан", казао је министар.

Марковић је најавио да ће јавна расправа о нацрту закона трајати и у августу, како би се дошло до одговарајућег правног оквира за развој невладиног сектора.

Вршилац дужности шефа мисије ОЕБС у Србији Антони Пахигијан казао је да овај нацрт закона побољшава права невладиних организација, што шаље позитиван сигнал о новој Влади Србије.

Шеф мисије Савета Европе у Србији Денис Хубер истакао је да су у тај нацрт закона имплементирани европски стандарди и да је Савет Европе од почетка био укључен у процес израде закона.

Учесници Округлог стола о Нацрту закона о удружењима

(Извор: Бета, ФоНет)

Нема коментара: