Наслови са овог блога

Наслови са матичног блога "Јавна расправа"

Блог "Одрживи развој - Sustainable Development"

Блог "Центар за локални и регионални развој"

недеља, 29. јул 2007.

Нацрт закона о удружењима у складу са европским стандардима

Са сајта Владе Републике Србије http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=71745


Београд, 27. јул 2007. године – Председник Републике Србије Борис Тадић изјавио је данас да је Нацртом закона о удружењима, који је урађен у складу са европским стандардима, држава показала да је свесна значаја деловања укупног цивилног сектора.

Фото: Фонет
Тадић је на отварању округлог стола о Нацрту закона о удружењима у Центру "Сава" истакао да је израдом овог документа држава показала да је свесна значаја деловања цивилног сектора, и то не само оних невладиних организација које се баве људским правима већ и оних које се баве социјалном заштитом и промовишу квалитет цивилног друштва.

Према његовим речима, овим законом се омогућује право грађана на удруживање, при чему је држава обавезна само да обезбеди стандарде и постави најшири оквир за слободу удруживања.

Држава и ова влада неће одустати од формирања чврсте и стабилне структуре цивилног друштва и система вредности какав постоји у свим модерним европским државама, нагласио је председник Србије и додао да су невладине организације један од развојних потенцијала таквог друштва.

Он је указао на то да ће се уређивањем деловања цивилног и невладиног сектора по европским принципима Србија на још једном пољу приближити стандардима који су услов за улазак у ЕУ.

Истовремено, Тадић је предочио да наше стратешко опредељење није да постанемо чланица Уније из формалних већ из суштинских разлога, јер српско друштво треба да личи на европска, уз напомену да се предложеним законским решењем ствара најшири оквир за слободу удруживања грађана.

Држава ће ту слободу, како је нагласио, моћи да ограничи само у изузетним ситуацијама, на пример у случају насилног удруживања ради рушења уставног поретка, угрожавања територијалног интегритета земље или ширења верске и расне мржње.

Желимо да живимо у слободној држави у којој људи треба да имају право на удруживање, мишљење и слободу говора, а овај закон омогућује остваривање управо ових слобода, закључио је Тадић.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић објаснио је да је Министарство за државну управу и локалну самоуправу при изради овог документа имало у виду нацрте који су били урађени у протеклих седам година и искуства земаља у региону, а уважене су и примедбе невладиног сектора.

Он је навео да се на овај начин дошло до нацрта закона који је доста добар и квалитетан, и најавио да ће јавна расправа о овом нацрту трајати и у августу, како би се дошло до одговарајућег правног оквира за развој невладиног сектора.

Председник Скупштине Србије Оливер Дулић оценио је да су невладине организације у Србији у прошлости показале велику виталност и успеле друштву да пруже много више него што им је омогућено законским оквиром.

Дулић је нагласио да законски треба уредити и проблематику финансирања невладиног сектора, како би се спречило да невладине организације постану испоставе крупног капитала и бизниса.

Истовремено, он је најавио да ће предлог закона о удружењима, када дође пред Скупштину Србије, бити третиран као приоритетан и изразио очекивање да ће бити усвојен до краја године.

Вршилац дужности шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Ентони Пахигијан рекао је да овај нацрт закона побољшава права невладиних организација, што шаље позитиван сигнал о новој Влади Србије.

Нацрт закона о удружењима, који је ушао у јавну расправу, урађен је у сарадњи Министарства за државну управу и локалну самоуправу, ОЕБС-а и невладиног сектора.

Нема коментара: