Наслови са овог блога

Наслови са матичног блога "Јавна расправа"

Блог "Одрживи развој - Sustainable Development"

Блог "Центар за локални и регионални развој"

недеља, 29. јул 2007.

Милан Марковић представио Нацрт закона о удружењима

Са сајта ДС http://www.ds.org.yu/sr/index.php?option=com_content&task=view&id=2432&Itemid=71

Милан Марковић представио Нацрт закона о удружењима
12:10 - 23. 07. 2007.

Закон на либералан начин уређује однос цивилног сектора и државе



Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић представио је данас Нацрт закона о удружењима којим се уређује област цивилног сектора у Србији и најавио за петак, 27. јул округли сто о том нацрту.

Марковић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да је јавна расправа о нацрту који је у сарадњи са невладиним организацијама припремило министарство у току и да ће округлом столу о нацрту тог закона присуствовати председик Србије Борис Тадић и председник Скупштине Србије Оливер Дулић.

"Циљ је да након седам година и Србија добије закон којим се на либералан начин уређује та област, однос цивилног сектора и државе и ствара претпоставка са удруживање грађана", рекао је он.

Марковић је нагласио да је Закон о удружењима приоритет министарства и да у септембру очекује његово усвајање.

Према том нацрту, удружење грађана, односно невладину организацију, како је навео Марковић, могу да оснују три особе и оне не морају да се пријаве државним органима.

Министар Марковић на конференцији за новинареМеђутим, како је рекао, организације могу да се пријаве и упишу у јединствени регистар који ће водити Министарство за државну управу и локалну самоуправу и тада стичу својство правног лица, односно могу да примају донације, обављају комерцијалне делатности и стичу профит.

О забрани рада удружења, према Марковићевим речима, одлучује Уставни суд.

Он је казао да се Законом отклањају и препреке за деловање и регистрацију страних невладиних организација у Србији.

Што се тиче друштвене својине удружења, законом се предвиђа да све што је стечено од донација остаје у власништву организација.

"Новина је да друштвена својина коју су до сада имале невладине организације, припада јединицама локалне самоуправе", рекао је Марковић, али је нагласио да услови под којима ће удружења користи те непокретности неће бити лошији него што је то било до сада.

Говорећи о закону о локалној самоуправи и изборима, Марковић је казао да ће закон бити спреман половином октобра.

(Извор: Бета)



Нема коментара: