Наслови са овог блога

Наслови са матичног блога "Јавна расправа"

Блог "Одрживи развој - Sustainable Development"

Блог "Центар за локални и регионални развој"

недеља, 29. јул 2007.

Округли сто о Нацрту закона о удружењима

Са сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу http://www.drzavnauprava.sr.gov.yu/news/newsitem.php?id=564

Округли сто о Нацрту закона о удружењима
27.07.2007.

Председник Србије Борис Тадић оценио је да је Нацртом закона о удружењима држава показала да је свесна значаја деловања укупног цивилног сектора и истакао да се предложеним решењима уводи нов квалитет у регулисању те области.
У уводној речи на Округлом столу о Нацрту закона о удружењима, Тадић је рекао да се на законско регулисање цивилног сектора чекало седам година и додао да је Нацрт урађен у складу са европским стандардима.
"Израдом нацрта закона држава је показала да је свесна значаја деловања цивилног сектора и то не само оних невладиних организација које се баве људским правима, вецх и оних које се баве социјалном заштитом и оних које треба да промивишу квалитет цивилног друсства, што Србију води ка Европској унији", рекао је Тадић.
Истакао је да закон омогућује право градјана на удруживање и да држава нема дискреционо право, ссто грађанима омогућје потпуну слободу.
"Држава је обавезна само да обезбеди стандарде и постави најшири оквир за слободу удруживања", рекао је Тадић.
Председник Србије је рекао да су таква решења важан искорак у српском друштву, јер право на удруживање није условљено одобравањем државе.
"Ова држава и влада неће одустати од формирања чврсте и стабилне структуре цивилног друштва и обезбеђивања услова да грађани буду поштовани, као у осталим европским друсствима", рекао је Тадић.
Председник Скупсстине Србије Оливер Дулић је оценио да невладин сектор има пуно изазова пред собом, а да ће закон о удружењима пружити правни оквир за ту борбу.
Он је најавио да ће, када предлог закона стигне у скупштинску процедуру, бити третиран као приоритет и да ће се наћи на дневном реду највероватније до краја године.
"И око овог закона ћемо имати судар две супростављене политичке опције јер и даље постоје они који се залажу за гашење невладиног сектора", казао је Дулић.
Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић истакао је да су при изради тог закона имали у виду нацрте који су били урађени у протеклих седам година, да су уважене примедбе невладиног сектора и да се водило рачуна о искуствима земаља у региону.
"Тако да се дошло до нацрта закона који је доста добар и квалитетан", казао је министар.
Марковић је најавио да ће јавна расправа о нацрту закона трајати и у августу, како би се дошло до одговарајућег правног оквира за развој невладиног сектора.
Вршилац дужности ссефа мисије ОЕБС у Србији Антони Пахигијан казао је да овај нацрт закона побољшава права невладиних организација, што шаље позитиван сигнал о новој Влади Србије.
Шеф мисије Савета Европе у Србији Денис Инер истакао је да су у тај нацрт закона имплементирани европски стандарди и да је Савет Европе од почетка био укључен у процес израде закона.
Нацрт закона, који је Министарсво за државну управу и локалну самоуправу припремило у сарадањи са групом невладиних организација, требало би после јавне расправе да буде преточен у владин предлог, а да закон Народна скупштина усвоји у септембру.

Нема коментара: